Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paksu- ja peräsuolisyöpää kannattaa seuloa 50–75-vuotiailta

Paksu- ja peräsuolisyöpää kannattaa seuloa 50–75-vuotiailta

Yhdysvaltalaisasiantuntijat suosittavat paksu- ja peräsuolisyövän seulontoja kaikille 50–75-vuotiaille. Sitä vanhempien seulonnoista pitäisi päättää tapauskohtaisesti. Kannanotto perustuu JAMA-lehdessä julkaistuun tutkimuskatsaukseen, jolla päivitettiin vuonna 2008 edellisen kerran tehty seulonta-arvio.

Arvion perusteella paksu- ja peräsuolisyövän seulominen 50–75-vuotiailta keskimääräisessä syöpävaarassa olevilta pienentää heidän riskiään menehtyä paksu- ja peräsuolisyöpään. Tässä ikäryhmässä seulontojen hyödyt ovat hyvin todennäköisesti suurempia kuin mahdolliset haitat.

Tutkimuksen perusteella seulonnoissa voi käyttää monia eri menetelmiä ja todennäköisesti niillä päästään suhteellisen samanlaisiin tuloksiin, vaikkakaan tutkimusnäyttö ei ole kaikkien menetelmien osalta kattavaa. Tutkimuksissa oli käytetty erilaisia suolitähystyksiä, tietokonekerroskuvausta sekä erilaisia uloste- ja DNA-testejä.

Suomessa paksusuoli- ja peräsuolisyövän seulonta tehdään joka toinen vuosi 60–70-vuotiaille. Tällä hetkellä seulonta tehdään ulosteen veritestillä, mutta tähystykset saattavat yleistyä tulevaisuudessa. Seulontojen ansiosta kuolleisuus suolistosyöpään vähenee noin 15 prosenttia, arvioidaan.

Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleistynyt Suomessa, ja tällä hetkellä se on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 2 600.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2016;315:2564–2575)
http://dx.doi.org/10.1001/jama.2016.5989

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje