Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivoverenvuoto suurentaa dementiariskiä

Aivoverenvuoto suurentaa dementiariskiä

Spontaanin aivoverenvuodon sairastaneet ovat huomattavasti suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan seuraavien kuuden vuoden aikana. Noin 15 prosenttia aivoverenkiertohäiriöistä on aivoverenvuotoja.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 220 spontaanin aivoverenvuodon sairastanutta keskimäärin 68-vuotiasta potilasta seurattiin kuuden vuoden ajan.

Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alkaessa, mutta vuoden sisällä aivoverenvuodosta dementia oli todettu 14 prosentilla ja neljän vuoden sisällä 28 prosentilla.

Dementiariski oli suuri etenkin potilailla, joiden aivoverenvuoto oli lobaarinen. Muita riskitekijöitä olivat mm. laajalle levinnyt pinnallinen sideroosi, aivojen kuorikerroksen runsas kudoskato eli atrofia, korkea ikä ja runsaat mikroverenvuodot.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu noin 2 000 ihmistä vuosittain. Yleisin aivoverenvuodon syy on verenpainetauti, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonien seinämiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Neurology 2016;8:p820–829)
http://thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2816%2900130-7/fulltext

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje