Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin diabetes yhteydessä synnynnäisten sydänvikojen vaaraan

Äidin diabetes yhteydessä synnynnäisten sydänvikojen vaaraan

Diabetesta jo ennen raskautta sairastavien lapsilla todetaan tavallista enemmän synnynnäisiä epämuodostumia, tuore tanskalaistutkimus vahvistaa. Riski liittyy sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetekseen.

Tanskalaisten tulokset perustuvat yli 2 miljoonan vuosina 1978–2011 syntyneen rekisteritietoihin. Heistä 7 300:n äiti oli sairastanut diabetesta ennen raskautta, ja 16 000:lla oli todettu synnynnäinen sydänvika.

Synnynnäisen sydänvian riski oli noin neljä kertaa suurempi silloin, kun lapsen äiti oli sairastanut diabetesta ennen raskautta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tuhannesta diabetesäidille syntyvästä lapsesta arviolta 32:lla todettiin synnynnäinen sydänvika, kun terveille äideille syntyneistä vain 8:lla oli sydänvika.

Riski oli erityisen suuri silloin, jos äidillä oli lisäksi todettu diabeteksen liitännäistauteja, mikä viittaa vaikeampaan diabetekseen. Yhteydet havaittiin riippumatta syntymävuodesta, äidin diabeteksen kestosta ja diabetestyypistä ja koski kaikkia synnynnäisiä sydänvikoja.

Tanskalaisten tulokset vahvistavat näyttöä äidin diabeteksen ja synnynnäisten sydänvikojen yhteydestä ja viittaavat tuon yhteyden vaihtelevan diabeteksen vakavuuden myötä. Raskautta harkitsevien diabeetikkojen kannattaisikin pyrkiä hoitamaan sairauttaan mahdollisimman hyvin.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2016;133:2243–2253)
http://dx.doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.017465

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje