Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tuloerot selittävät diabeetikoiden kuolleisuutta

Tuloerot selittävät diabeetikoiden kuolleisuutta

Pienituloiset ja vähänkoulutetut diabeetikot kuolevat varakkaampia nuorempina, vaikka heillä kaikilla olisi yhtä hyvät hoidot ja palvelut saatavilla, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Tutkimus kattoi 220 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ruotsalaisen rekisteritiedot, ja niiden perusteella alhainen sosioekonominen asema ennusti noin kaksi kertaa suurempaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonioireisiin, diabetekseen liittyviin sairauksiin ja muihin syihin seurannan aikana. Myös syöpäkuolleisuus oli heillä suurempaa, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Myös siviilisääty vaikutti potilaiden kuolleisuuteen. Naimisissa olevien diabeetikkomiesten kuolleisuus oli seurannan aikana noin kolmanneksen alhaisempaa kuin sinkkumiesten. Myös maahanmuuttajien kuolleisuus oli alhaisempaa kuin kantaväestön.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä on maailman tasa-arvoisimpia ja kattavimpia, ja silti taloudelliset ja sosiaaliset erot vaikuttavat diabetespotilaiden ennusteeseen.

Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista. Suomessa varakkaat mm. käyttävät terveydenhuollon palveluita pienituloisia enemmän, vaikka ovat yleensä heitä terveempiä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.2940)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2530287

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje