Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäninfarktit tappavampia diabeetikoille

Sydäninfarktit tappavampia diabeetikoille

Monet diabetesta sairastavat sairastuvat myös sydäninfarktiin, mutta infarktit ovat heille myös vaarallisempia kuin muulle väestölle. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella diabetespotilaiden kuolleisuus on suurempaa riippumatta muista riskitekijöistä.

Brittien tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä, ja ne perustuvat 700 000 sydäninfarktipotilaan rekisteritietoihin vuosilta 2003–2013. Diabetesta sairasti 120 000 potilasta, ja yhteensä 190 000 potilasta menehtyi.

Diabetesta sairastavista 36 prosenttia kuoli seurantavuosien aikana, mikä oli selvästi enemmän kuin muilla potilailla, joista vain 25 prosenttia menehtyi. Tarkemmissa analyyseissä diabeetikoiden riski menehtyä sydäninfarktiin oli noin 70 prosenttia suurempi kuin muiden sydäninfarktin saaneiden. Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden saamista hoidoista sekä muista sairauksista ja riskitekijöistä.

Tulokset vahvistavat näyttöä diabetekseen liittyvistä sydänriskeistä. Suomalaista jopa 500 000 sairastaa tyypin 2 tai tyypin 1 diabetesta. Erilaiset sydän- ja verisuonioireet ovat diabeetikkojen yleisin kuolinsyy.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2016;DOI:10.1136/jech-2026-207402)
http://jech.bmj.com/content/early/2016/06/15/jech-2016-207402.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje