Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ja kasvikset pitävät vanhukset kunnossa

Hedelmät ja kasvikset pitävät vanhukset kunnossa

Vanhusten lihakset ja toimintakyky pysyvät pitempään parempina, jos he syövät päivittäin hedelmiä ja kasviksia. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus havaittiin jo vajaan kolmen vuoden seurannan aikana.

Havainnot perustuvat 2 900 vanhuksen ruokavalio- ja terveystietoihin, jotka kerättiin kolmessa eri tutkimuksessa. Seurantojen aikana 300 osallistujalla todettiin ikääntymiseen liittyvää haurastumista, mikä tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä ja toimintakyvyn laajaa huonontumista.

Kun tutkijat ryhmittelivät vanhukset heidän ruokavalioidensa perusteella, pienimmässä haurastumisen vaarassa olivat eniten hedelmiä ja kasviksia syövät.

Verrattuna korkeintaan yhden annoksen hedelmiä ja kasviksia päivittäin nauttiviin kaksi tai kolme annosta päivässä nauttivat haurastuivat 50–60 prosenttia epätodennäköisemmin ja neljä tai viisi annosta nauttivat 70 prosenttia epätodennäköisemmin.

Sama havaittiin jo tutkimuksen alussa, jolloin hedelmiä ja kasviksia suosivien todettiin olevan fyysisesti aktiivisempia ja kävelevän paremmin kuin samaikäisten, joiden ruokavalioon ne eivät kuuluneet. Yhteydet myös voimistuivat mitä enemmän hedelmiä ja kasviksia söi.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat jo vakuuttavaa näyttöä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion hyödyistä ja osoittavat niiden ulottuvan myös vanhuuteen. On kuitenkin mahdollista, että kasvispainotteista ruokaa suosivat ovat muutenkin tavallista terveystietoisempia, joten osa tuloksista voi selittyä muilla terveellisillä elämäntavoilla.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.125781)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.125781

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje