Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutut keinot auttavat dementian ehkäisyssä

Tutut keinot auttavat dementian ehkäisyssä

Moni dementia jäisi kehittymättä, jos ihmiset noudattaisivat tuttuja ja terveellisiä elämäntapoja, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Samalla vähentyisivät myös aivoinfarktit, sydäntaudit ja lukuisat muut sairaudet.

Olennaista olisi välttää tupakointia ja liikakiloja, liikkua säännöllisesti, syödä monipuolisesti ja terveellisesti sekä pitää verenpaine-, sokeri- ja kolesterolitasot hyvällä tasolla.

Tutkimuksen mukaan keski-iässä nämä kriteerit – tai mahdollisimman monta kriteeriä – täyttävät säästyvät verisuoniperäiseltä dementialta, aivoinfarkteilta ja aivoverenvuodoilta, aivojen haitalliselta surkastumiselta sekä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymältä todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka elävät epäterveellisemmin. Tämä havaittiin kymmenen vuoden seurannassa.

Yhteydet havaittiin, kun osallistujilta kysyttiin nykytilanteesta, mutta tulokset olivat pitkälti samanlaiset analyysissa, jossa keskityttiin seitsemän vuotta vanhempiin tietoihin.

Tulokset vahvistavat näyttöä terveellisten elämäntapojen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien, dementian ja aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyssä. Dementiaan ei ole parantavaa hoitoa, joten ehkäisylle on todella tarvetta.

Noin 35 000 suomalaista kärsii lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta dementiasta. Huomattavasti useammalla on kuitenkin dementiaa lievempiä muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Siinä käytettiin 2 800 keskimäärin 62-vuotiaan terveystietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:1201–1206)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/5/1201.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje