Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astmaatikkolapset aikuisena myös keuhkoahtaumataudin vaarassa

Astmaatikkolapset aikuisena myös keuhkoahtaumataudin vaarassa

Astmaa sairastavat lapset saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sairastua keuhkoahtaumatautiin tavallista todennäköisemmin. Havainto on huolestuttava, sillä keuhkoahtaumia alkaa ilmaantua jo parikymppisillä astmaatikoilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 680 lähes päivittäin oireilevaa astmaa sairastavan 5–12-vuotiaan seurantaan. Osana tutkimusta potilaat kävivät vuosittaisissa keuhkotutkimuksissa ainakin 23-vuotiaaksi saakka.

Seurannan päättyessä potilaista peräti 75 prosentin keuhkotoiminta oli heikentynyt tai heidän keuhkojensa kasvu oli hidastunut normaalista. Lisäksi jopa 11 prosentilla oli diagnosoitu varsinainen keuhkoahtaumatauti. Sairastuneissa oli enemmän poikia sekä potilaita, joiden keuhkotoiminta oli heikolla tolalla jo lapsuudessa.

Keuhkoahtaumatauti vaikeuttaa hengittämistä ja muutenkin rajoittaa elämää, mutta yleensä siihen sairastutaan vasta huomattavasti myöhemmällä iällä. Onkin erittäin huolestuttavaa, jos osa astmaatikoista sairastuu siihen jo parikymppisenä, tutkijat kirjoittavat. Onneksi valtaosa lapsuusiän astmoista paranee itsestään ja vain noin viidennes lapsipotilaista oireilee enää aikuisena.

Tutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne antavat silti aiheen panostaa lapsipotilaiden astman hoitoon. Olisi myös tärkeää, että astmaa sairastavat lapset altistuisivat mahdollisimman vähän tupakansavulle ja muille keuhkojen toimintaa heikentäville ympäristötekijöille.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2016;DOI:10.1056/NEJMoa1513737)
http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1513737

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje