Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskausmyrkytyksen vaarassa olevat voidaan tunnistaa

Raskausmyrkytyksen vaarassa olevat voidaan tunnistaa

Pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen vaarassa olevien tunnistamiseen on olemassa useita riskitekijöitä, tuore kanadalaistutkimus vahvistaa. Niiden avulla lääkärit voivat löytää suuren osan riskipotilaista alkuraskauden aikana ja aloittaa ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Kanadalaisten havainto on tervetullut, sillä tätä ennen pre-eklampsian riskitekijöistä ei ole tehty yhtä mittavaa selvitystä. Tutkimus perustuu tietoihin yli 25 miljoonasta raskaudesta.

Analyysin perusteella pre-eklampsian merkittävimmät riskitekijät ovat fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, aikaisempi pre-eklampsia, verenpainetauti, äidin diabetes ennen raskautta, lihavuus sekä hedelmöityshoitojen käyttö.

Tutkijoiden mukaan mikä tahansa näistä tekijöistä riittää, jotta äidin voi sanoa olevan suuressa pre-eklampsian vaarassa. Riskiryhmäläisten tunnistaminen on tärkeää, sillä heidän sairastumisvaaraansa voidaan pienentää asetyylisalisyylihappolääkityksellä. Lääkityksen avulla pre-eklampsiariski voi jopa puolittua. Osa riskitekijöistä – kuten lihavuus – olisi myös hoidettavissa ennen raskautta.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Niitä todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla eli vuosittain noin 1 800:lla raskaana olevista naisista. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;353:i1753)
http://www.bmj.com/content/353/bmj.i1753

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje