Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kokaiini on aivoinfarktien riskitekijä nuorilla

Kokaiini on aivoinfarktien riskitekijä nuorilla

Kokaiinia käyttävät voivat altistaa itsensä aivoinfarkteille, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Kokaiinin ja aivoinfarktien yhteys on havaittu aiemminkin, mutta yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tulosten perusteella riski sairastua aivoinfarktiin on suurentunut vuorokauden sisällä kokaiinin käyttämisestä. Tällöin sairastumisriski on lähes kuusinkertainen riippumatta kokaiinin käyttötavasta. Yhteys havaittiin 15–49-vuotiailla. Riskiä ei havaittu henkilöillä, joiden kokaiinin käytöstä oli kulunut jo pitempi aika.

Kokaiini on Suomessa harvinainen huume, sillä vain noin kaksi prosenttia suomalaisista on kokeillut sitä. Aivoinfarktien lisäksi se voi pahimmillaan aiheuttaa myös nuorille sydänkohtauksia ja rytmihäiriöitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:918–922)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/4/918.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje