Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ehkäisevät myös kiinalaisten sydänoireita

Hedelmät ehkäisevät myös kiinalaisten sydänoireita

Hedelmiä päivittäin nauttivat säästyvät muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitaudeilta ja monilta muilta sairauksilta. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä näyttäisi pätevän myös Kiinassa.

Havainto on tervetullut, sillä vaikka hedelmien terveellisyys on todettu lukuisissa tutkimuksissa, valtaosa niistä on tehty länsimaisissa väestöissä. Näin ollen on jäänyt epäselvemmäksi havaitaanko samat vaikutukset myös muualla, esimerkiksi Kiinassa.

Tutkimus perustuu lähes 500 000 kiinalaisaikuisen seitsenvuotiseen seurantaan. Osallistujat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai saaneet verenpainelääkkeitä tutkimuksen alkaessa.

Päivittäin hedelmiä nauttivien verenpaine oli alhaisempi ja heidän veren glukoositasonsa olivat paremmat kuin osallistujien, jotka eivät syöneet hedelmiä. Seurannan aikana he myös sairastuivat muita epätodennäköisemmin sydänkohtaukseen tai muuhun vakavaan sydänoireeseen, aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon. Lisäksi heidän riskinsä menehtyä seurannan aikana oli pienempi, tulokset osoittivat. Osallistujista noin viidennes söi hedelmiä – pääasiassa omenia tai appelsiineja – päivittäin.

Tutkijat myös selvittivät olisivatko hedelmiin liitetyt hyödyt selittyneet esimerkiksi eroilla koulutustasossa tai tupakoinnissa, mutta yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun monet taustamuuttujat huomioitiin analyysissä. Hedelmien hyödyt sai syömällä niitä noin 100 grammaa päivittäin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen myös moni muu seikka hedelmien lisäksi on voinut vaikuttaa tuloksiin. Jos nyt havaitut terveyshyödyt kuitenkin johtuvat hedelmistä, niiden syömisen lisääminen voisi parantaa kiinalaisten terveyttä huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2016;374:1332–1343)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1501451#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje