Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Avioero saattaa altistaa aivoverenvuodoille

Avioero saattaa altistaa aivoverenvuodoille

Aivoerojen tiedetään suurentavan monien sydänoireiden vaaraa, mutta tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella sama koskee myös aivoverenvuotoja ja muita aivoverenkierron häiriöitä.

Japanilaisten tulosten perusteella miesten ja naisten riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön suurenee noin 30 prosenttia avioeron jälkeen.

Sairastumisriskiin vaikutti jonkin verran myös mahdollinen työttömyys ja asumisjärjestelyt. Sairastumisriski oli suurentunut lastensa kanssa asuvilla miehillä ja naisilla, mutta miehillä riskiä ei havaittu, jos he asuivat vanhempiensa kanssa. Naisilla avioeroon liittyvä sairastumisriski oli huomattavan suuri, jos he olivat lisäksi työttömiä, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siihen osallistui 24 000 miestä ja 26 000 naista. Osallistujat olivat olleet naimisissa viisi vuotta ennen tutkimusajankohtaa. Aiemmissa tutkimuksissa avioeron on havaittu liittyvän myös lyhempään elinikään etenkin miehillä. Ilmiötä on selitetty mm. akuutilla kovalla stressillä ja muutoksilla elämäntavoissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:991–998)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/4/991.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje