Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aamuverenpaine ehkä lääkärin mittaamaa parempi riskimittari

Aamuverenpaine ehkä lääkärin mittaamaa parempi riskimittari

Kotona heti heräämisen jälkeen mitattu verenpainelukema saattaa kertoa potilaan terveysriskeistä enemmän kuin lääkärin klinikallaan mittaamat lukemat. Korkea aamuverenpaine liittyy suurentuneeseen sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin, tuore japanilaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 22 000 hoitoa saavaa verenpainepotilasta seurattiin kahden vuoden ajan. Tuona aikana heillä todettiin yhteensä 130 aivoverenkiertohäiriötä ja 120 sydäninfarktia tai muuta sepelvaltimotautioiretta. Potilaat olivat keskimäärin 65-vuotiaita.

Aivoverenkiertohäiriöitä ja sydänoireita todettiin noin kuusi kertaa enemmän potilailla, joiden systolinen verenpaine oli aamulla yli 155 mmHg kuin potilailla, joiden aamuverenpaine oli alle 130 mmHg.

Lääkärin vastaanotolla mittaamat korkeat verenpainelukemat nekin ennustivat tulevia oireita, mutta yhteydet eivät olleet yhtä voimakkaita. Sydänoireiden osalta yli 155 mmHg:n aamuverenpaine liittyi yli kuusinkertaiseen sairastumisriskiin, kun vastaanotolla mitattu yli 160 mmHg:n systolinen verenpaine liittyi vain 3–4-kertaiseen riskiin. Vaikuttaakin siltä, että lääkärin vastaanotolla tai sairaalassa mitattu verenpaine voi aliarvioida korkeaan verenpaineeseen liittyviä riskejä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Cardiology 2016;67:1519–1527)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073510971600396X

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje