Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alle kolmikymppisenä alkava tyypin 2 diabetes mahdollisesti vaarallisempi

Alle kolmikymppisenä alkava tyypin 2 diabetes mahdollisesti vaarallisempi

Tyypin 2 diabetekseen alle 30-vuotiaana sairastuvat saattavat sairastua muita todennäköisemmin diabeteksen liitännäistauteihin. Tämä näkyy myös heidän kuolleisuudessaan, tuore australialaistutkimus osoittaa.

Verrattuna 40–50-vuotiaana sairastuviin 15–30-vuotiaana sairastuvilla on enemmän munuaisongelmista kertovaa albuminuriaa ja ääreishermosto-oireita eli neuropatiaa. Metabolisen oireyhtymän osatekijät ovat nuorilla potilailla yhtä yleisiä kuin vanhempana sairastuvilla, mutta heidän verenpaine- ja kolesteroliongelmiaan hoidetaan harvemmin.

Alle 30-vuotiaana sairastuneet myös menehtyvät ennenaikaisesti muita potilaita todennäköisemmin. Suurin kuolleisuusriski on varhaiskeski-iässä, tutkijat kirjoittavat.

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin, miten pitkään potilaat olivat diabetesta sairastaneet. Näin ollen erot eivät johtuneet vain siitä, että nuorena sairastuneet olivat ehtineet potea pidempään.

Tuloksista ei näy, mistä nuorena sairastuvien suuremmat riskit tarkalleen johtuvat, mutta ne antavat joka tapauksessa aiheen panostaa varhaisten sairastumisten ehkäisyyn. Sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä ylipainoa, harrastamalla liikuntaa ja syömällä terveellisesti.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Siihen osallistui 350 potilasta, jotka olivat sairastuneet 15–30-vuotiaana sekä runsaat tuhat 40–50-vuotiaana sairastunutta. Kuolleisuusanalyysissa käytettiin 15 000 potilaan tietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2016;DOI:10.2337/dc15-0991)
http://dx.doi.org/10.2337/dc15-0991

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje