Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ahdistuneet alttiita sydänsairauksille

Ahdistuneet alttiita sydänsairauksille

Ahdistuneisuushäiriötä potevat sairastuvat tavallista herkemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Yhteys havaitaan riippumatta sydänsairauksien perinteisistä riskitekijöistä.

Hollantilaisten tulokset perustuvat 37 tutkimuksen ja 1,5 miljoonan potilaan tietoihin, ja niiden perusteella ahdistuneisuushäiriötä potevien riski sairastua on noin 50 prosenttia suurempi kuin terveiden riippumatta potilaiden mahdollisista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä ja masennuksesta.

Samansuuntaista on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa, mutta niissä on jäänyt epäselväksi, miten suurelta osin yhteydet johtuvat sydänriskitekijöistä ja varsinkin masennuksesta, joka on yleinen ahdistuspotilailla. Masennus on tunnettu sydänoireiden riskitekijä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta kaipaavat vielä lisäselvityksiä. On esimerkiksi epäselvää, millä mekanismilla ahdistus altistaa sydänoireille eikä ole myöskään varmaa ehkäiseekö ahdistuksen hoitaminen sydänsairauksia. Joka tapauksessa tulokset antavat aiheen hoitaa ahdistuneisuushäiriötä potevien sydänriskitekijöitä entistä paremmin

Tutkimus julkaistiin British Journal of Psychiatry -lehdessä.

Ahdistuneisuutta potee joka neljäs ihminen jossain elämänsä vaiheessa, mutta kroonistuvat oireet vaivaavat noin 3–8 prosenttia. Yleisen ahdistuneisuuden lisäksi ahdistuneisuus voi tarkoittaa esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa tai paniikkihäiriötä.

Uutispalvelu Duodecim
(British Journal of Psychiatry 2016;208:223–231)
http://bjp.rcpsych.org/content/208/3/223

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje