Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Välimerellinen ruokavalio saattaa ehkäistä lonkkamurtumia

Välimerellinen ruokavalio saattaa ehkäistä lonkkamurtumia

Terveellinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa naisia välttymään lonkkamurtumilta. Tulosten perusteella murtumariski on pienentynyt naisilla, joiden ruokavaliossa on runsaasti piirteitä Välimeren seudun perinteisestä ruokavaliosta.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa välimerellisesti syövien riski saada lonkkamurtuma oli viidenneksen pienempi kuin epäterveellisemmin syövien. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yhden lonkkamurtuman estämiseksi noin 350 naisen olisi noudatettava välimerellistä ruokavaliota.

Välimeren perinteinen ruokavalio on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Sitä noudattavat sairastuvat tavallista harvemmin mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoinfarkteihin.

Tutkimukseen osallistui 20 000 yhdysvaltalaista keskimäärin 63-vuotiasta naista. Kuudentoista seurantavuoden aikana naisille sattui yhteensä 29 000 luunmurtumaa, joista 2 100 oli lonkkamurtumia. Ruokavalio ei vaikuttanut muiden luunmurtumien todennäköisyyteen.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.0482)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.0482

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje