Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonokuntoiset nuoret miehet alttiita diabetekselle

Huonokuntoiset nuoret miehet alttiita diabetekselle

Nuoruuden fyysinen kunto voi mahdollisesti paljastaa ketkä todennäköisemmin sairastuvat aikuistyypin diabetekseen vuosia myöhemmin. Riski liittyy heikkoon aerobiseen kuntoon, mutta myös heikkoon lihaskuntoon, ruotsalaistutkimus osoittaa.

Ruotsalaisten tutkimus perustuu vuosina 1969–1997 asepalveluksen suorittaneen yli 1,5 miljoonan ruotsalaismiehen kuntotestituloksiin. Miehiä seurattiin maksimissaan 62-vuotiaaksi.

Kuntotesteissä heikoiten menestyneiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli kolme kertaa suurempi kuin miesten, jotka pärjäsivät testeissä hyvin. Yhteys havaittiin myös normaalipainoisilla miehillä.

Tulokset ovat uskottavia, mutta heikon kunnon lisäksi hyvin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa miesten riskiin sairastua diabetekseen. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2016;DOI:10.7326/M15-2002)
http://dx.doi.org/10.7326/M15-2002

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje