Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tekstiviestit auttavat lääkkeiden muistamisessa

Tekstiviestit auttavat lääkkeiden muistamisessa

Moni pitkäaikaissairas noudattaisi lääkityksiään paremmin, jos heille lähetettäisiin muistutuksia tekstiviesteillä. Havainto on tervetullut, sillä lääkitysten noudattaminen on monille vaikeaa.

Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kuudentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat satunnaistettuja kokeita, joissa käytettiin erityyppisiä tekstiviestimuistutuksia.

Tekstiviestien ansiosta lääkitysten noudattaminen lisääntyi riippumatta siitä millaisia viestejä potilaat saivat ja kuinka usein niitä lähetettiin, analyysi osoitti.

Jos normaalisti pitkäaikaispotilaista noin 50 prosenttia noudatti lääkityksiään, tekstiviestien ansiosta luku nousi lähemmäksi 70 prosenttia, tutkijat arvioivat.

Tulokset ovat uskottavia, mutta lisätutkimuksissa olisi vielä selvitettävä miten pitkään tekstiviestien vaikutus jatkuu. Nyt analysoidut tutkimukset kestivät keskimäärin vain 12 viikkoa. Tutkimuksiin osallistui yhteensä 2 700 keskimäärin 39-vuotiasta.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tekstiviestejä käytettiin onnistuneesti myös sydänpotilaiden elämäntapamuutoksen tukemisessa. Elämäntapamuutoksiin kannustavat tekstiviestit auttoivat mm. kolesterolin ja verenpaineen hallinnassa.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;176:340–349)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.7667

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje