Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpainetaudin hoitaminen ehkäisee sydänoireita verenpainelukemista riippumatta

Verenpainetaudin hoitaminen ehkäisee sydänoireita verenpainelukemista riippumatta

Kohonneen verenpaineen hoitaminen pienentää sydänoireiden vaaraa riippumatta siitä, miten paljon verenpaine on koholla. Tuoreen tutkimuksen mukaan olennaista on, miten hyvin verenpaine saadaan laskemaan. Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 123 tutkimuksen ja yli 600 000 potilaan tiedot.

Tulosten perusteella jokainen 10 mmHg:n pudotus systolisessa verenpaineessa pienentää noin 20 prosenttia riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan. Tämä myös pidentää potilaiden elinikää, tulokset osoittavat.

Vaikutukset olivat samanlaisia ja samaa suuruusluokkaa riippumatta siitä oliko potilaan verenpaine paljon vai lievästi kohonnut hoidon alkaessa. Tutkimuksiin osallistui myös potilaita, jotka olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimusten perusteella eri verenpainelääkkeiden vaikutukset myös eroavat jonkin verran. Huonoimmaksi osoittautuivat beetasalpaajat, jotka olivat heikoimpia vakavien sydänoireiden, aivoverenkiertohäiriöiden ja munuaissairauden ehkäisyssä. Kalsiumkanavan salpaajat olivat parhaita aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyssä ja huonoja sydämen vajaatoiminnan estämisessä. Diureetit puolestaan estivät sydämen vajaatoimintaa parhaiten.

Verenpaineen ja sen alentamisen merkitys sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä on tunnettu pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tulokset osoittavat myös hoidon ehkäisevän sydän- ja verisuonitautien oireita riippumatta siitä onko potilaan verenpaine paljon vai lievästi kohonnut.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2016;387:957–967)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2901225-8/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje