Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pakolaiset ovat suuressa psykoosien vaarassa

Pakolaiset ovat suuressa psykoosien vaarassa

Pakolaiset sairastuvat skitsofreniaan ja psykooseihin huomattavasti useammin kuin länsimainen valtaväestö. He sairastuvat myös todennäköisemmin kuin samoilta seuduilta kotoisin olevat muut maahanmuuttajat, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Tämä viittaa sairastumisriskin johtuvan juuri pakolaisuuteen liittyvistä tekijöistä.

Ruotsalaistutkijoiden tulokset ovat tärkeitä, sillä vaikka pakolaisten psykoosiriski on tunnettu aiemminkin, tutkimuksista ei ole selvinnyt koskevatko riskit kaikkia maahanmuuttajia vai ainoastaan pakolaisia.

Tulosten perusteella psykooseja todetaan pakolaisilla lähes 70 prosenttia enemmän kuin ns. tavallisilla maahanmuuttajilla. Verrattuna ruotsalaiseen valtaväestöön psykooseja on jopa kolme kertaa enemmän.

Käytännössä riskit tarkoittavat sitä, että yhden vuoden aikana kymmenestätuhannesta pakolaisesta keskimäärin 13 sairastuu psykoosiin, kun muista maahanmuuttajista sairastuu 8 ja kantaväestöstä 4.

Tutkimus ei paljasta, mistä pakolaisten psykoosi- ja skitsofreniariskit johtuvat, mutta todennäköisesti taustalla ovat traumaattiset kokemukset, sota, vaino ja olosuhteet, joita he ovat lähteneet pakoon. Myös pakomatkan aikaiset tapahtumat voivat selittää mielenterveysongelmia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 1,3 miljoonan Ruotsissa asuvan rekisteritietoja. Heistä 88 prosenttia oli ruotsalaisperäisten vanhempien jälkeläisiä, 2 prosenttia pakolaisia ja 10 prosenttia ei-pakolaisstatuksella Ruotsiin asettuneita maahanmuuttajia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;352:i1030)
http://www.bmj.com/content/352/bmj.i1030

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje