Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Fluorokinoloni-antibiootit eivät altista pahoille rytmihäiriöille

Fluorokinoloni-antibiootit eivät altista pahoille rytmihäiriöille

Fluorokinoloni-antibiooteilla hoidettaville ei satu vakavia tai kohtalokkaita rytmihäiriöitä sen enempää kuin muilla antibiooteilla hoidetuille, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä fluorokinolonit voivat vaikuttaa sydämen rytmiin, minkä on epäilty lisäävän pahoja rytmihäiriöitä. Tutkimusnäyttö tästä on ollut kuitenkin puutteellista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat suureen rekisteriaineistoon Ruotsista ja Tanskasta vuosilta 2006–2013 ja 1997–2011. Yhteensä rekistereistä poimittiin tiedot yli 900 000 fluorokinoloneilla hoidetusta ja yhtä monesta verrokista, joita oli lääkitty turvalliseksi tiedetyllä penisilliini V:llä.

Seurannan aikana potilailla todettiin yhteensä 144 vakavaa rytmihäiriötä, mutta sairastuneita oli käytännössä saman verran kummassakin ryhmässä. Näin ollen fluorokinolonit näyttäisivät olevan vakavien rytmihäiriöiden suhteen yhtä turvallisia kuin penisilliini, jota ei ole liitetty rytmihäiriöihin koskaan.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta on silti mahdollista, että joihinkin fluorokinolonien alaluokkiin voi liittyä vakavien rytmihäiriöiden riski. Tämän selvittämiseksi aihetta olisikin hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;352:i843)
http://www.bmj.com/content/352/bmj.i843

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje