Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jogurtti ja jäätelö saattavat auttaa diabeteksen välttämisessä

Jogurtti ja jäätelö saattavat auttaa diabeteksen välttämisessä

Päivittäin jogurttia tai jäätelöä syövät saattavat sairastua tyypin 2 diabetekseen hieman muita harvemmin. Mahdollisesti myös jotkin muut maitotuotteet vaikuttavat diabetesriskiin, mutta yhteydet ovat heikkoja, tuore tutkimus osoittaa.

Maitotuotteiden ja tyypin 2 diabeteksen yhteyksiä on tarkasteltu monissa tutkimuksissa, mutta tulokset ovat olleet hyvin ristiriitaisia. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 580 000 henkilöä, joista 43 000 sairasti tyypin 2 diabetesta.

Analyysin perusteella maitotuotteita paljon käyttävät saattavat säästyä tyypin 2 diabetekselta hieman todennäköisemmin kuin maitotuotteita vierastavat, mutta yhteys ei ole kovin vahva. Tulokset olivat selkeämmät, kun tutkijat analysoivat eri tuotteita erikseen. Tällöin jogurttia tai jäätelöä päivittäin syövien sairastumisriski havaittiin 14–19 prosenttia pienemmäksi kuin niitä vain harvoin syövien.

Tutkijoiden havainnot viittaavat siihen, että säännöllisesti maitotuotteita käyttävät saattavat sairastua tyypin 2 diabetekseen hieman epätodennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät käytä maitoa. On kuitenkin todennäköistä, että monet muutkin seikat ovat vaikuttaneet tutkimuksissa havaittuihin yhteyksiin, ja siksi maitotuotteiden todellista vaikutusta diabetesriskiin on vaikea määrittää.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.123216)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.123216

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje