Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pyörtyminen merkki suurentuneesta liikenneonnettomuuksien vaarasta

Pyörtyminen merkki suurentuneesta liikenneonnettomuuksien vaarasta

Pyörtyminen voi tanskalaistutkimuksen mukaan kertoa tulevasta vaarasta joutua auto-onnettomuuteen. Riski ei ole käytännössä kovin suuri, mutta silti suurempi kuin muun väestön.

Tulosten perusteella pyörtymisen takia sairaalaan ensimmäisen kerran joutuneista noin 8 prosenttia joutuu auto-onnettomuuteen pyörtymistä seuraavan viiden vuoden aikana, kun muusta väestöstä onnettomuuteen joutuu vain 5 prosenttia.

Tutkijat arvelevat, että onnettomuusriski voi johtua sairauksista ja terveysongelmista, jotka aiheuttavat myös pyörtymisen, mutta nyt käytetystä aineistosta tätä ei pysty varmistamaan. Aineistosta ei näe myöskään oliko pyörtyminen onnettomuuden syy. Noin kolmannes potilaista kuitenkin pyörtyy uudelleen kolmen vuoden sisällä ensimmäisestä pyörtymisestä.

Vaikka tulokset osoittavat pyörtymisen olevan merkki tavallista suuremmasta riskistä joutua liikenneonnettomuuteen, riski on käytännössä pienehkö eikä pyörtyminen anna aihetta ajorajoituksiin. Tutkijat pitävät silti hyvänä, että lääkärit ja potilaat huomioisivat tämänkin riskin muiden riskien joukossa.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu 41 000 pyörtymisen takia ensimmäistä kertaa sairaalaan joutuneen tanskalaisen rekisteritietoihin. Osallistujat olivat keskimäärin 66-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.8606)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.8606

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje