Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keinotekoiset makeutusaineet auttavat painonhallinnassa

Keinotekoiset makeutusaineet auttavat painonhallinnassa

Erilaiset vähäenergiset ja sokerittomat makeutusaineet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Tulos on tervetullut, sillä makeutusaineiden on epäilty myös lisäävän kilojen kertymistä. Tulokset perustuvat aiempien tutkimusten aineistojen yhteisanalyysiin.

Tutkimuksessa analysoitiin erikseen koe-eläintutkimukset, ihmisillä tehdyt ei-kokeelliset havainnoivat tutkimukset sekä satunnaistetut, laadukkaat tutkimukset.

Satunnaistettujen ja kontrolloitujen tutkimusten perusteella keinotekoisesti makeutettuja ja vähäenergisiä elintarvikkeita käyttävien energian saanti pienenee ja he laihtuvat todennäköisemmin kuin sokerilla makeutettuja ruokia ja juomia nauttivat.

Eläinkokeet ja havainnoivat tutkimukset päätyivät ristiriitaisiin tuloksiin, mutta menetelmällisten epävarmuuksien vuoksi niiden tulokset eivät ole yhtä luotettavia ja uskottavia kuin satunnaistettujen ja kontrolloitujen tutkimusten.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat sokerittomien makeutusaineiden auttavan painonhallinnassa sekä aikuisia että lapsia. Näin ollen niitä voi käyttää muiden laihdutus- ja painonhallintakeinojen ohessa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä International Journal of Obesity -lehdessä. Analyysissa oli mukana 13 pitkää ja 56 lyhyttä satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta, 10 ei-kokeellista tutkimusta ja 62 eläintutkimusta.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Obesity 2015;DOI:10.1038/ijo.2015.177)
http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2015.177

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje