Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yötyötä tekevät naiset suurentuneessa diabetesvaarassa

Yötyötä tekevät naiset suurentuneessa diabetesvaarassa

Yötöitä ja iltavuoroja tekevät saattavat tanskalaistutkimuksen perusteella sairastua aikuistyypin diabetekseen todennäköisemmin kuin tavallisissa päivävuoroissa työskentelevät.

Yövuoroja tekevien riski sairastua oli tulosten perusteella lähes 50 prosenttia suurempi ja iltavuoroja tekevien 30 prosenttia suurempi kuin päivävuorossa työskentelevien.

Tanskalaisten tulokset perustuvat 29 000 naispuolisen sairaanhoitajan viisitoistavuotiseen seurantaan. Runsaat neljä prosenttia naisista sairastui aikuistyypin diabetekseen seurannan aikana.

Yövuorot ja vuorotyö on yhdistetty diabetesriskin lisäksi myös suurentuneeseen sydänoireiden ja rintasyövän vaaraan, mutta ilmiön aiheuttajaa ei vielä tunneta. Mahdollisia syitä ovat vuorokausirytmin häiriintyminen, ravitsemukselliset seikat ja muut elämäntavat sekä uniongelmat. Myös pitkät, yli 55-tuntiset työviikot on yhdistetty suurentuneeseen diabetesriskiin.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2016;DOI:10.1136/oemed-2015-103342)
http://dx.doi.org/10.1136/oemed-2015-103342

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje