Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Runsas kalan syönti raskauden aikana saattaa vaikuttaa lapsen painonkehitykseen

Runsas kalan syönti raskauden aikana saattaa vaikuttaa lapsen painonkehitykseen

Raskaana olevia kannustetaan syömään kalaa sen monien terveyshyötyjen vuoksi, mutta kalan syömisessäkin kannattaa muistaa kohtuus. Tuoreen kreikkalaistutkimuksen perusteella kalan runsas syöminen saattaa lisätä lapsen ylipainoriskiä. Yhteys voi mahdollisesti johtua petokalojen sisältämistä ympäristömyrkyistä.

Tutkimuksessa analysoitiin 26 000 äidin ja heidän lastensa terveystietoja, jotka oli kerätty viidessätoista aikaisemmassa tutkimuksessa. Lasten kasvua ja painonkehitystä seurattiin kuusivuotiaaksi saakka.

Tulosten perusteella kalaa ainakin kolmesti viikossa raskauden ajan syöneiden lapset olivat ylipainoisia 4- ja 6-vuotiaina 14–22 prosenttia todennäköisemmin kuin lapset, joiden äidit söivät kalaa korkeintaan kerran viikossa. Kalaa paljon syöneiden lapset – ja etenkin tyttölapset - myös kasvoivat nopeammin alle kaksivuotiaina, tutkijat havaitsivat.

Kreikkalaisten tutkimuksesta ei käy ilmi mitä kaloja äidit söivät. Jos kalan suurkuluttajat söivät paljon suuria petokaloja, he ovat voineet altistua orgaaniselle elohopealle, joka kertyy ruokaketjussa petokaloihin. Elohopea saattaa selittää nyt saadut tulokset, mutta ilman lisätutkimuksia asiasta ei ole varmuutta. On myös mahdollista, että kalan sijaan jokin muu elämäntapoihin tai ruokavalioon liittyvä seikka on vaikuttanut tuloksiin.

Suomessa raskausajan ruokavalioon suositellaan ainakin kahta kala-ateriaa viikossa, mutta elohopean takia joitain kaloja on syytä välttää. Esimerkiksi haukea ei tämän takia pidä syödä lainkaan raskauden aikana. Myös muita petokaloja suositellaan syötävän vain rajoitetusti. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja meritaimenta voi raskauden aikana syödä enintään 1–2 kertaa kuukaudessa, suomalaisasiantuntijat suosittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2016;DOI:10.1001/jamapediatrics.2015.4430)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapediatrics.2015.4430a

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje