Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipaino lisää sydämen vajaatoiminnan vaaraa

Ylipaino lisää sydämen vajaatoiminnan vaaraa

Jo suhteellisen vähäinen ylipainoisuus saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla sydämen vajaatoiminnan riskitekijä. Myös vyötärölihavuus lisää sairastumisriskiä, tulokset osoittavat.

Brittitutkimus perustuu 28 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella riski sairastua sydämen vajaatoimintaan suurenee tasaisesti mitä enemmän liikakiloja on. Riski suurenee noin 40 prosenttia jokaista viiden painoindeksiyksikön lisäystä kohden. Ylipainoisuuden rajana pidetään painoindeksiä 25.

Yhteys oli hyvin samankaltainen tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vyötärölihavuuden ja sydämen vajaatoiminnan yhteyksiä. Sairastumisriski suureni noin 30 prosenttia jokaista 10 senttimetrin lisäystä kohden. Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärysmitta on naisella yli 90 cm ja miehellä yli 100 cm.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2016;133:639–649)
http://circ.ahajournals.org/content/133/7/639.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje