Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveysongelmaisilla usein muitakin kroonisia sairauksia

Mielenterveysongelmaisilla usein muitakin kroonisia sairauksia

Mielenterveysongelmista kärsivät sairastavat usein myös monia fyysisiä pitkäaikaissairauksia, tuore tutkimus vahvistaa. Terveysongelmat kasautuvat etenkin, jos potilaalla on useita mielenterveyden häiriöitä.

Uusiseelantilaistutkijoiden havainto ei ole uusi, sillä samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Heidän tuloksensa kuitenkin osoittavat fyysiset sairaudet tavallista yleisemmiksi myös mielenterveyspotilailla, jotka eivät välttämättä hakeudu hoitoon. Aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu lähinnä hoidon piirissä olevia.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että huomattavaan osaan mielenterveysongelmia liittyy suurentunut fyysisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, astman, diabeteksen tai nivelrikon vaara. Yhteys ei siis rajoitu vain vakavimpiin ja vaikeaoireisimpiin mielenterveyden häiriöihin.

Ilmiö voi johtua epäterveellisistä elämäntavoista ja lääkityksistä, mutta on myös viitteitä siitä, että mielenterveyspotilaat eivät pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut. Fyysisten sairauksien oireet saattavat myös helposti jäädä muiden oireiden varjoon. Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä. Se perustuu kuudentoista kyselytutkimuksen ja 47 000 osallistujan tietoihin 17 eri maasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2016;73:150–158)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2015.2688

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje