Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imettämistä lisäämällä estyisi 800 000 lapsikuolemaa joka vuosi

Imettämistä lisäämällä estyisi 800 000 lapsikuolemaa joka vuosi

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittain jopa 800 000 lapsen kuolema estyisi, jos imettäminen yleistyisi suositusten tasolle. Samalla estyisi vuosittain noin 20 000 rintasyöpäkuolemaa, tulokset osoittavat.

WHO:n suositusten mukaan vauvat olisi hyvä pitää täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäisiksi ja osittaista rintaruokintaa olisi hyvä jatkaa parhaimmassa tapauksessa kahden vuoden ikään saakka. Rikkaiden maiden äideistä kuitenkin vain viidennes imettää lastaan vuoden ikäisiksi. Köyhien ja keskituloisten maiden äideistä vain kolmannes pitää vauvansa täysimetyksellä ensimmäiset kuusi kuukautta.

Imettämistä halutaan edistää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Rikkaissa maissa imettäminen pienentää kätkytkuolemien vaaraa kolmanneksella. Kehittyvissä maissa noin puolet ripuleista ja suuri osa hengityssairauksista estyisi imettämällä. Imettäminen saattaa myös ehkäistä ylipainoa ja diabetesta ja edistää vauvan älyllistä kehitystä.

Syyt imettämisen keskeyttämiseen ovat moninaisia eikä imettäminen aina välttämättä onnistu. Siihen olisi kuitenkin hyvä kannustaa ja panostaa, tutkijat kirjoittavat. Köyhissä ja kehittyvissä maissa suuri ongelma on myös äidinmaitokorvikkeiden vastuuton markkinointi, joka sääntely-yrityksistä huolimatta riivaa edelleen monia maita.

Tulokset perustuvat Lancet-lehdessä julkaistuun analyysiin, jossa käytettiin aineistoja 28 katsaus- ja meta-analyysitutkimuksesta.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan täysimetystä olisi hyvä jatkaa 4–6 kuukauteen ja lisäruokien aloittamisen jälkeen osittaista imetystä 6–12 kuukauteen saakka.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2016;387:p475–490)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2901024-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje