Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ranska laillisti kuolemansairaiden pysyvän nukuttamisen

Ranska laillisti kuolemansairaiden pysyvän nukuttamisen

Ranskan parlamentti on hyväksynyt lain, joka sallii parantumattomasti sairaiden potilaiden pysyvän nukuttamisen. Suomessa käytäntö on lääkärikunnan hyväksymä silloin, kun potilaan tilanne ennen kuolemaa on käynyt sietämättömäksi esimerkiksi kovien kipujen vuoksi.

Uusi laki sallii potilaiden pyytää syvää ja jatkuvaa nukutusta vain silloin, kun potilaan kuolema on väistämätön ja lähellä. Lääkärit voivat tällöin myös lopettaa potilaan ruokinnan ja hoidot, jotka pidentäisivät elinikää. Laki koskee myös vegetatiivisessa tilassa olevia potilaita, joiden lähiomaiset antavat luvan nukuttamiseen.

Lain tarkoitus on turvata kuolemaa lähestyvien potilaiden oikeus kuolla ilman kovia kipuja ja kärsimystä. Ranskassa aiotaan myös panostaa palliatiiviseen hoitoon laajemminkin rakentamalla vähintään kuusi uutta palliatiivista hoitokeskusta. Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaiden ja kuolevien potilaiden hoitoa.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;352:i576)
http://www.bmj.com/content/352/bmj.i576

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje