Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkäaikainen marihuanan käyttö saattaa heikentää sanamuistia

Pitkäaikainen marihuanan käyttö saattaa heikentää sanamuistia

Vuosikausia jatkuva marihuanan käyttäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa muistin toimintaan. Vaikutus ei ole kovin suuri, ja se havaitaan vain sanallista muistia mittaavassa testissä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin.

Havainnot perustuvat vuonna 1985 aloitettuun tutkimukseen, jossa runsasta 3 000 miestä ja naista seurattiin 25 vuoden ajan. Marihuanan käytöstä osallistujilta kysyttiin useita kertoja seurannan aikana ja muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin seurannan päätteeksi vuonna 2011.

Marihuanaa vuosikausia käyttäneet saivat sanallista muistia mittaavassa testissä heikompia tuloksia kuin osallistujat, jotka eivät olleet käyttäneet marihuanaa, mutta yhteys nähtiin vain muistitestissä. Yhteys muistiin oli sitä voimakkaampi mitä pitempään käyttö oli jatkunut. Tiedonkäsittelyyn tai toiminnanohjaamiseen marihuanan käyttö ei vaikuttanut.

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteys johtuu, mutta kannabiksen muistivaikutusten on aiemmin esitetty johtuvan vaikutuksista tiedonkäsittelyyn aivojen hippokampuksessa. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. On myöskin epäselvää ovatko nyt havaitut muistivaikutukset pysyviä vai häviäisivätkö ne käytön lopettamisen myötä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7841)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.7841

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje