Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terävä mieli ennakoi pitempää elinikää

Terävä mieli ennakoi pitempää elinikää

Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavat testit voivat kertoa potilaan riskistä menehtyä moniin sairauksiin.

American Journal of Epidemiology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tämä havaittiin seuraamalla 11 000 tutkimuksen alussa 50–100-vuotiasta miestä ja naista keskimäärin yhdeksän vuoden ajan.

Osallistujien muistia, tiedonkäsittelykykyjä sekä muita kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin neljällä eri testillä seurannan alussa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot testituloksista tietoihin osallistujien kuolleisuudesta, he havaitsivat hyvän kognition liittyvän pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja hengitysteiden sairauksiin. Yhteyksiä eivät selittäneet erot osallistujien elämäntavoissa tai sosiaalisessa tai taloudellisessa asemassa.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat kognitiivisten testien valaisevan myös laajemmin potilaiden terveydentilaa ja riskiä menehtyä kroonisiin sairauksiin. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2016;183:183–190)
http://aje.oxfordjournals.org/content/183/3/183.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje