Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tuberkuloosirokote toimii pitkään vaikka teho heikkenee vuosien varrella

Tuberkuloosirokote toimii pitkään vaikka teho heikkenee vuosien varrella

Tuberkuloosirokotteen antama suoja heikkenee vähitellen vuosien varrella, mutta tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan tartuntasuoja on suhteellisen hyvä vielä 20 vuotta rokottamisesta.

Norjalaisten tulosten perusteella BCG-tuberkuloosirokotteen saavien riski sairastua 20 vuoden sisällä rokottamisesta on noin 60 - 70 prosenttia pienempi kuin rokottamattomien. Tämän jälkeen teho heikkenee eikä enää ole merkittävä.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä BCG-rokotteen suojan on arvioitu kestävän noin 15 vuotta. Norjalaisten havaintojen valossa vaikuttaakin siltä, että suoja voi olla luultua pitempi.

Tutkimus julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä, ja siinä 300 000 rokotettua ja 83 000 rokottamatonta norjalaista seurattiin yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana 260 osallistujaa sairastui tuberkuloosiin.

Suomessa BCG-rokote annetaan ainoastaan lapsille, joiden ajatellaan olevan suurentuneessa tartuntavaarassa esimerkiksi, koska heidän perheenjäsenillään on ollut tuberkuloosi tai he ovat matkustamassa maahan, jossa on tuberkuloosia. Ennen vuotta 2006 rokote annettiin kaikille lapsille.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2016;16:p219–226)
http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2815%2900400-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje