Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniongelmat yhteydessä diabetekseen naisilla

Uniongelmat yhteydessä diabetekseen naisilla

Aikuistyypin diabetes näyttäisi kehittyvän herkemmin naisille, jotka kärsivät uniongelmista. Sairastumisriski myös suurenee mitä enemmän uniongelmia naisella on, tuore tutkimus osoittaa.

Yli 130 000 naisen kymmenvuotinen seuranta osoitti aikuistyypin diabeteksen kehittyvän selvästi todennäköisemmin naisille, joilla on vaikeuksia nukahtaa ja pysyä unessa. Osa yhteydestä selittyi korkealla verenpaineella, lihavuudella ja masennusoireilla, mutta ne eivät selittäneet yhteyttä kokonaan.

Kaikkein suurin sairastumisriski havaittiin naisilla, jotka kärsivät heräilyn ja nukahtamisvaikeuksien lisäksi uniapneasta, kuorsasivat ja nukkuivat alle kuusituntisia yöunia. Heidän diabetesriskinsä oli peräti neljä kertaa suurempi kuin naisten, jotka eivät kärsineet uniongelmista.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa nyt julkaistut tulokset viittaavat vahvasti siihen, että uniongelmat voivat altistaa aikuistyypin diabetekselle. Onkin mahdollista, että uniongelmien hoitaminen vähentäisi myös diabetesriskiä.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2016;DOI:10.1007/s00125-015-3860-9)
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3860-9

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje