Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Virka-aikana sairastuvat saavat parempaa aivohalvaushoitoa

Virka-aikana sairastuvat saavat parempaa aivohalvaushoitoa

Aivoverenkierron häiriöön sairastuvat saavat parempaa hoitoa, jos he joutuvat sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä. Näin on ainakin Skotlannissa, tuore tutkimus osoittaa. Tämä voi vaikuttaa myös potilaiden ennusteeseen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteritietoja Skotlannissa vuosina 2005–2013 tapahtuneista aivohalvauksista ja muista aivoverenkierron häiriöistä. Tapauksia oli runsaat 52 000.

Verrattuna potilaisiin, jotka oli tuotu sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä,
viikonloppuna sairastuneista 36 prosenttia harvempi pääsi heti aivohalvausyksikköön. Heille tehtiin myös harvemmin nielemiskykyä arvioiva testi, jolla arvioidaan potilaan kyky syödä ja ottaa lääkkeensä suun kautta. Sama koski potilaita, jotka oli tuotu sairaalaan arki-iltana kello 17 jälkeen, mutta yhteydet olivat jonkin verran heikompia.

Tutkijat löysivät myös eroja potilaiden riskissä kuolla viikon tai kuukauden sisällä sairaalaan tulosta. Tässäkin analyysissa riskit olivat pienimmät arkena päiväsaikaan hoitoon tuoduilla.

Samanlainen viikonloppuilmiö on havaittu mm. sydäninfarkti- ja leikkauspotilailla. Myös synnytyksissä on enemmän ongelmia viikonloppuisin, tutkimuksista tiedetään. Ilmiötä on selitetty mm. sairaaloiden pienemmällä viikonloppumiehityksellä, mutta on myös mahdollista, että virka-aikaan sairastuvat hakeutuvat hoitoon nopeammin ja siksi pärjäävät paremmin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016;87:138–143)
http://jnnp.bmj.com/content/87/2/138.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje