Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinä suurempi sydäntautiriski naisille

Eteisvärinä suurempi sydäntautiriski naisille

Eteisvärinä-rytmihäiriö saattaa olla pahempi sydänsairauksien ja aivoverenkierron häiriöiden riskitekijä naisille kuin miehille. Havainnon tehneet tutkijat eivät tiedä mistä tämä johtuu, mutta samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Tutkijoiden havainnot perustuvat 30 tutkimuksen ja yli 4 miljoonan potilaan tietoihin, ja niiden perusteella eteisvärinää potevat naiset sairastuvat aivoverenkierron häiriöihin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Myös sydäntautioireet ja sydämen vajaatoiminta ovat naispotilailla yleisempiä.

Suuremmat riskit näkyvät myös naisten kuolleisuudessa. Näiden aineistojen perusteella eteisvärinää sairastavan naisen riski menehtyä seurannan aikana oli noin kaksinkertainen verrattuna miespotilaan riskiin.

Tuloksista ei pysty päättelemään mistä naispuolisten eteisvärinäpotilaiden suuremmat sairastumisriskit johtuvat, mutta aiemmissa tutkimuksissa myös tupakointi ja diabetes ovat liittyneet suurempaan sepelvaltimotautiriskiin naisilla kuin miehillä. Naisilla diabetes saattaa myös olla suurempi aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016; 352:h7013)
http://www.bmj.com/content/352/bmj.h7013

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje