Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipaino ja huono kunto ennakoivat tulevia verenpaineongelmia

Ylipaino ja huono kunto ennakoivat tulevia verenpaineongelmia

Verenpainetautiin sairastuvat ovat usein olleet ylipainoisia tai huonokuntoisia nuorina aikuisina. Ehkäisemällä painonnousua ja harrastamalla liikuntaa moni voisikin mahdollisesti ehkäistä verenpaineen kohoamista jo monta vuosikymmentä aikaisemmin.

Tulokset perustuvat paljon käytettyyn ruotsalaisaineistoon, jossa yli 1,5 miljoonaa ruotsalaismiestä on seurattu kutsunnoista jopa yli kuusikymmenvuotiaaksi. Vuodet 1969–2012 kattavan seurannan aikana 93 000 miehellä todettiin verenpainetauti.

Ylipaino ja heikko fyysinen kunto 18-vuotiaana liittyivät suurentuneeseen riskiin sairastua verenpainetautiin myöhemmin elämässä. Yhteydet havaittiin riippumatta perinnöllisestä verenpainetaudin alttiudesta ja sosiaalisista ja taloudellisista tekijöistä.

Ylipainoisten sairastumisriski oli 2,5-kertainen ja huonokuntoisten 1,5-kertainen, mutta riski nousi 3,5-kertaiseksi, jos mies oli 18-vuotiaana sekä ylipainoinen että huonokuntoinen. Erot havaittiin verrattuna normaalipainoisiin ja hyväkuntoisiin miehiin. Huono fyysinen kunto ennakoi verenpainetautia myös normaalipainoisilla.

Nuoruuden fyysisen kunnon ja ylipainon yhteyksiä myöhemmän aikuisiän verenpaineeseen ei ole juuri tutkittu, joten tulokset ovat erittäin tervetulleita. Tulokset viittaavat myös siihen, että toimet verenpainetaudin ehkäisemiseksi kannattaisi aloittaa aikuisuuden kynnyksellä. Hyvä fyysinen kunto ja liikakilojen välttäminen auttavat myös lukuisten muiden sairauksien ehkäisyssä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7444)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.7444

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje