Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sähkötupakkaa kokeilevat nuoret alttiimpia myös tupakka-kokeiluille

Sähkötupakkaa kokeilevat nuoret alttiimpia myös tupakka-kokeiluille

Sähkötupakkaa kokeilevat teinit saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan olla muita kiinnostuneempia kokeilemaan myös varsinaisia savukkeita. Heidän tutkimuksensa perusteella pelkkä sähkötupakan satunnainen kokeileminen ei kuitenkaan ennusta säännöllistä tupakointia.

Tutkijat kyselivät sähkötupakan ja oikeiden savukkeiden polttamisesta 2 300 keskimäärin 15-vuotiaalta koululaiselta vuonna 2013 ja uudelleen vuotta myöhemmin.

Sähkötupakkaa kokeilleet nuoret olivat vuotta myöhemmin kokeilleet varsinaisia savukkeita kolme kertaa todennäköisemmin kuin nuoret, jotka eivät olleet koskeneet sähkötupakkaan.

Nuorista 31 prosenttia oli kokeillut sähkötupakkaa ensimmäisen kyselyn aikoihin ja 15 prosenttia oli polttanut savukkeita. Vuonna 2014 sähkötupakkaa kokeilleita oli 38 prosenttia ja tupakkaa polttaneita 21 prosenttia.

Valtaosa sähkötupakkaa tai savukkeita kokeilleista oli polttanut niitä vain 1–4 kertaa elämänsä aikana. Hyvin harva nuorista tupakoi tai poltti sähkötupakkaa edes kuukausittain. Säännöllisesti sähkötupakkaa tai savukkeita polttaneet kuitenkin todennäköisesti jatkoivat säännöllistä tupakointia seurantakyselyn aikoihin.

Tulosten perusteella on mahdollista, että sähkötupakka alentaa nuorten kynnystä kokeilla varsinaisia savukkeita, mutta yhtä hyvin on mahdollista, että samat nuoret olisivat kokeilleet savukkeita ilman sähkötupakkaakin.

Sähkötupakka ei ole lyhytaikaisessa käytössä yhtä haitallista terveydelle kuin tupakka, mutta sen pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Tobacco Control -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2016;DOI:10.1136/tobaccocontrol-2015-052705)
http://tobaccocontrol.bmj.com/lookup/doi/10.1136/tobaccocontrol-2015-052705

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje