Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkijat kehittivät liukenevan aivosensorin

Tutkijat kehittivät liukenevan aivosensorin

Lähitulevaisuudessa aivovammapotilaiden tutkiminen voi merkittävästi helpottua uuden sensorilaitteen ansiosta. Vielä kehitysvaiheessa oleva sensori on langaton, ja se liukenee itsestään pois muutaman päivän kuluttua asentamisesta. Tämä voi tulevaisuudessa helpottaa huomattavasti mm. aivopaineen mittaamista, sensorin kehittäneet tutkijat uskovat.
Arvostetun Nature-tiedelehden mukaan sensorit valmistetaan pääasiassa polylaktidi-polyglykolidi-kopolymeerista (PLGA) ja silikonista. PLGA-kopolymeerista valmistettuja kiinnikkeitä käytetään mm. luunmurtumien hoidossa.

Sensorien on jo osoitettu välittävän luotettavasti tarkkaa tietoa paineesta ja lämpötilasta sekä muuta informaatiota. Sensoreita ei ole vielä kokeiltu ihmisissä, mutta hiirikokeiden perusteella ne toimivat ja liukenevat aivokudoksessa. Seuraavaksi vuorossa ovat kokeet ihmispotilailla, tutkijat kirjoittavat.

Traumaattisen aivovamman saaneiden aivopainetta seurataan, koska paineen nousu voi aiheuttaa uusia aivovaurioita. Aivopainetta pystytään mittaamaan nykyäänkin, mutta langaton menetelmä olisi tervetullut. Nyt kehitetyt sensorit voitaisiin asentaa potilaan aivoihin muutenkin tehtävän leikkauksen yhteydessä eikä niitä tarvitsisi erikseen poistaa uudella leikkauksella. Tämä vähentäisi potilaiden infektio- ja komplikaatioriskiä huomattavasti.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature 2016;doi:10.1038/nature16492)
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature16492.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje