Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Närästyslääkitys saattaa altistaa munuaissairaudelle

Närästyslääkitys saattaa altistaa munuaissairaudelle

Närästyksen ja mahahaavan hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet saattavat suurentaa riskiä sairastua krooniseen munuaissairauteen. Havainto pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta se antaa aiheen välttää turhia lääkityksiä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella protonipumpun estäjiä käyttävät sairastuvat munuaissairauteen 20–50 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät ole lääkityksellä. Riski havaittiin erillisissä 10 000 ja 250 000 potilaan aineistoissa.

Protonipumpun estäjien on aiemmin epäilty altistavan myös akuuteille munuaisvaurioille, mutta kiistattomat todisteet lääkkeiden munuaishaitoista puuttuvat. Nytkään julkaistut tulokset eivät osoita, että havaitut munuaissairaudet johtuivat vain ja ainoastaan protonipumpun estäjistä. Lääkkeiden lisäksi monet muutkin seikat ja riskitekijät ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tulosten epävarmuudesta huolimatta tutkijat uskovat, että moni potilas voisi lopettaa lääkkeiden käytön ja välttyä mahdollisilta riskeiltä, sillä merkittävä osa protonipumpun estäjiä käyttävistä syö niitä turhaan tai liian pitkään oireiden jo päätyttyä.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7193)
http://dx.doi.org/DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7193

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje