Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MS-potilaat saattavat hyötyä isoista D-vitamiiniannoksista

MS-potilaat saattavat hyötyä isoista D-vitamiiniannoksista

Suuret päiväannokset D-vitamiinia saattavat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan vaikuttaa MS-tautiin liittyviin immuunivasteisiin. Vielä ei tosin ole selvää näkyykö tämä potilaiden oireilussa.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa neljäkymmentä MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastavaa potilasta sai puolen vuoden ajan päivittäisiä D-vitamiinilisiä. Puolet potilaista sai normaalina pidettävän 800 IU:n annoksen ja puolet erittäin suuren 10 400 IU:n annoksen.

Seurannan perusteella suuret D-vitamiiniannokset olivat turvallisia ja suurensivat potilaiden veren D-vitamiinipitoisuutta huomattavasti enemmän kuin pienemmät annokset. Suuret annokset lisäksi vähensivät potilaiden verestä MS-tautiin liittyviä tulehduksellisia T-soluja, varsinkin IL-17+CD4+- ja CD161+CD4+-solujen määrä laski suuria D-vitamiiniannoksia saaneilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavina, sillä D-vitamiini olisi edullinen ja turvallinen apu MS-tautia sairastaville. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä siitä, että suuretkaan D-vitamiiniannokset vähentäisivät potilaiden oireita tai vaikuttaisivat sairauden kulkuun.

D-vitamiinista on vuosien varrella toivottu lääkettä lukuisiin sairauksiin, mutta tutkimustiedon kasautuessa vaikutukset ovat useimmiten osoittautuneet vähäisiksi. D-vitamiinin saannista on silti tärkeää huolehtia, koska sen puutos voi altistaa monille sairauksille.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja siksi kaikki keinot hidastaa tautia tai estää sen puhkeaminen ovat tervetulleita.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000002316)
http://dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000002316

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje