Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kala auttaa dementian välttämisessä

Kala auttaa dementian välttämisessä

Säännöllisesti kalaa syövät näyttäisivät säästyvän dementialta muilta todennäköisemmin, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Riski on sitä pienempi mitä useammin kalaa syö. Havainnot vahvistavat olemassa olevaa tutkimusnäyttöä kalan ja kalarasvojen terveellisyydestä.

Tulosten perusteella Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riski pienenee noin 5–7 prosenttia jokaista viikoittaista kala-annosta kohden. Vielä voimakkaampi yhteys näkyi analyysissa, jossa tarkasteltiin DHA- eli dokosaheksaeenihapon saantia. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa DHA:ta on runsaasti kalassa.

Myös riski sairastua Parkinsonin tautiin tai dementiaa lievempään muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään havaittiin pienemmäksi henkilöillä, jotka saivat ravinnostaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Nykytiedon valossa etenkin DHA- eli dokosaheksaeenihappo on muistin ja aivojen kannalta tärkeä. DHA:ta on aivoissa runsaasti, mutta se vähenee mm. Alzheimerin taudin myötä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI;10.3945/ajcn.115.124081)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.124081

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje