Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet voivat heikentää lasten keuhkoja

Ilmansaasteet voivat heikentää lasten keuhkoja

Suurten teiden varsilla asuvien kaupunkilaislasten keuhkojen toiminta saattaa kärsiä ilmansaasteiden takia. Vaikutus ei ole välttämättä kovin suuri, mutta silti havaittavissa.

Ilmansaasteiden terveyshaittoja on tutkittu runsaasti ja niiden tiedetään mm. altistavan sydänoireille sekä hengitysteiden sairauksille, mutta lapsia koskevia tutkimuksia on tehty vähemmän.

Nyt julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset perustuvat runsaan 600 bostonilaislapsen ja heidän äitiensä seurantatietoihin. Äidit värvättiin tutkimukseen raskauden aikana ja lapsia seurattiin noin kahdeksanvuotiaaksi.

Kun tutkijat yhdistivät lasten keuhkotestien tulokset tietoihin heidän asuinalueidensa ilmansaastepitoisuuksista, pitkäaikaisesti pienhiukkasille ja liikenteen päästöille altistuvien lasten keuhkojen toiminta havaittiin heikommaksi kuin samanikäisten lasten, jotka olivat altistuneet vähemmän.

Altistus liittyi heikompaan nopeaan vitaalikapasiteettiin (FVC) sekä huonompaan sekuntikapasiteettiin (FEV1). Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä suurempi altistus oli.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä liikenteen päästöjen ja hengitysilman pienhiukkasten haitallisuudesta lasten terveydelle. Haitat alkavat vähitellen ilmaantua jo suhteellisen pienillä pitoisuuksilla, tulokset osoittavat.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory & Critical Care Medicine 2015;DOI:10.1164/rccm.201508-1523OC)
http://dx.doi.org/10.1164/rccm.201508-1523OC

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje