Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ranskalaisia syövät alttiita diabetekselle

Ranskalaisia syövät alttiita diabetekselle

Perunoita ja varsinkin ranskalaisia perunoita päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin. Perunoiden korvaaminen täysjyvätuotteilla pienentää riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä kattavat 130 000 naisen ja 40 000 miehen terveystiedot. Runsaat 15 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen tutkimusten 10–26-vuotisten seurantojen aikana.

Päivittäin ainakin yhden annoksen perunoita syövät sairastuivat diabetekseen noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät perunoita harvemmin kuin kerran viikossa.

Yhteys koski keitettyjä, paistettuja ja soseutettuja perunoita, mutta pääasiassa ranskalaisia perunoita. Onkin todennäköistä, että diabetesriski liittyy perunan sijaan ranskalaisten perunoiden sisältämiin haitallisiin transrasvahappoihin. Osallistujien ikä, sukupuoli, elämäntavat ja muu ruokavalio eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc15-0547)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/12/09/dc15-0547.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje