Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskauksien välillä lihominen suurentaa kohtukuoleman vaaraa

Raskauksien välillä lihominen suurentaa kohtukuoleman vaaraa

Ylipainoisuus on tunnettu kohtukuolemien riskitekijä, mutta riskit suurentuvat myös normaalipainoisilla naisilla, joille kertyy liikakiloja raskauksien välillä.

Ruotsalaisaineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan riskit suurentuvat yli kuusi kiloa lihovilla. Tulosten perusteella kohtukuolemat ovat heillä 30–50 prosenttia yleisempiä kuin naisilla, joiden paino ei merkittävästi muutu raskauksien välillä. Tämä havaittiin riippumatta siitä, minkä painoinen äiti oli ensimmäisen raskauden aikana.

Vastaavanlainen painonnousu suurensi myös lapsen riskiä menehtyä ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta tämä havaittiin vain naisilla, jotka olivat olleet normaalipainoisia ensimmäisen raskauden aikana. Liikakiloihin liittyvät riskit kuitenkin pienentyivät, jos ylipainoinen äiti onnistui laihduttamaan ennen raskautta.

Tutkituista naisista 15 prosenttia lihoi 6–11 kiloa raskauksien välisenä aikana ja 6 prosenttia enemmän. Tutkimus perustui yli 450 000 ruotsalaisnaisen rekisteritietoihin.

Raskauksien välissä lihominen on aiemmin yhdistetty myös suurentuneeseen pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen, raskausdiabeteksen ja ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Myös nämä riskit ovat suuremmat naisilla, jotka ovat normaalipainoisia ensimmäisen raskauden aikana.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(15)00990-3) http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2900990-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje