Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka saattaa aikaistaa vaihdevuosia ja lisätä hedelmättömyyttä

Tupakka saattaa aikaistaa vaihdevuosia ja lisätä hedelmättömyyttä

Tupakoivat naiset sekä vuosikausia passiiviselle tupakoinnille altistuvat voivat kärsiä hedelmättömyysongelmista muita todennäköisemmin. Lisäksi vaihdevuodet näyttäisivät alkavan heillä aikaisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten mukaan tupakoivien tai tupakoinnin lopettaneiden vaihdevuodet alkoivat ennen 50 vuoden ikää 26 prosenttia todennäköisemmin kuin naisten, jotka olivat olleet savuttomia koko ikänsä. Hedelmättömyysongelmat olivat heillä 14 prosenttia yleisempiä.

Eniten tupakoivilla, jotka olivat aloittaneet jo teinivuosina tai polttaneet yli askillisen päivässä, vaihdevuodet alkoivat jopa kaksi vuotta aikaisemmin kuin savuttomilla.

Yhteydet olivat hyvin samanlaisia analyysissa, jossa keskityttiin passiiviseen tupakointiin. Vanhempiensa tupakoinnille lapsuudessa tai puolisonsa tupakoinnille kotonaan altistuneiden sekä työpaikallaan työkavereiden tupakoinnille altistuneiden vaihdevuodet alkoivat keskimäärin vuoden aikaisemmin kuin tupakka-altistukselta säästyneiden. Hedelmällisyysongelmia heillä oli 13 prosenttia enemmän.

Tutkimuksessa oli käytössä 94 000:n vaihdevuodet ylittäneen 50–79-vuotiaan naisen terveystietoja, jotka oli kerätty vuosina 1993–1998. Naisista 15 prosenttia oli kärsinyt hedelmättömyydestä vähintään vuoden ja 45 prosentilla vaihdevuodet olivat alkaneet alle 50-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Tobacco Control -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2015;DOI:10.1136/tobaccocontrol-2015-052510)
http://dx.doi.org/10.1136/tobaccocontrol-2015-052510

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje