Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvi on terveellistä – myös maidolla ja sokerilla

Kahvi on terveellistä – myös maidolla ja sokerilla

Kahvinjuojien on monissa tutkimuksissa osoitettu sairastuvan muita harvemmin mm. diabetekseen ja mahdollisesti myös elävän pitempään. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja osoittavat samojen yhteyksien koskevan myös kahvinsa maidon tai sokerin kanssa nauttivia. Myös kofeiiniton kahvi on yhtä terveellistä.

Yhdysvaltalaisten tulosten perusteella kahvia päivittäin vähintään kaksi kupillista juovat elävät todennäköisesti pitempään kuin kahvia vieroksuvat. Tämä havaittiin kymmenvuotisessa seurannassa, jonka aikana kahvinjuojien kuolleisuus oli noin viidenneksen vähäisempää.

Kahvinjuonti liittyi pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, kroonisiin hengityssairauksiin, diabetekseen, keuhkokuumeeseen, influenssaan ja jopa itsemurhaan. Syöpäkuolleisuuteen kahvi ei vaikuttanut.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kahviin on yhdistetty monia terveysvaikutuksia, tutkimuksista on jäänyt epäselväksi liittyvätkö mahdolliset vaikutukset vain mustana juotuun kahviin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 90 000 aikuista yhdysvaltalaista, jotka värvättiin tutkimukseen vuosina 1993–2001. Vuodet 1998–2009 jatkuneen seurannan aikana 8 700 osallistujaa menehtyi. Tutkittavat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää tutkimuksen alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwv146)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2015/11/26/aje.kwv146.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje