Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoivat seitsemänkymppiset alttiita dementialle

Tupakoivat seitsemänkymppiset alttiita dementialle

Vielä seitsemänkymppisenä tupakoivat altistavat itsensä monen muun sairauden lisäksi dementialle, tuore tutkimus osoittaa. Dementiariski kuitenkin laskisi normaalitasolle, jos tupakoinnin lopettaisi viimeistään keski-iässä.

Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemat tulokset osoittavat tupakoivien seitsemänkymppisten sairastuvan dementiaan noin 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomien. Myös tupakointi keski-iässä suurentaa dementiariskiä. Tupakoinnin tuolloin lopettavat eivät sairastu myöhemmin dementiaan sen todennäköisemmin kuin savuttomat.

Yhteydet koskivat Alzheimerin taudista sekä verisuoniperäisistä syistä johtuvia dementioita, mutta samanlainen yhteys näkyi analyysissa, jossa huomioitiin myös muut dementiat.

Tutkimukseen osallistui 750 keskimäärin 72-vuotiasta japanilaista miestä ja naista. Kuudeltasadalta osallistujalta oli saatavilla myös terveystietoja 1970-luvulta, jolloin he olivat keskimäärin 57-vuotiaita. Tutkimuksen seuranta-aika oli 17 vuotta. Tuona aikana 250 osallistujaa sairastui dementiaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2015;63:2332–2339)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.13794/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje