Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja

Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja

Hengitysilman pienhiukkaset voivat israelilaistutkimuksen mukaan suurentaa aivoinfarktien riskiä myös viisikymppisillä eli suhteellisen nuorilla potilailla. Yhteys havaitaan varsinkin suurten teiden varsilla asuvilla.

Israelilaisten tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä asuinalueiden pienhiukkasmäärät selvitettiin satelliittimittauksin. Näin saadut tulokset ovat parempia kuin pelkkiin maanpäällisiin mittauspisteisiin luottavissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa löytyi selvä yhteys hengitysilman PM2,5- ja PM10-hiukkasten pitoisuuksien ja aivoinfarktien väliltä. Aivoinfarkteja sattui enemmän päivinä joina ilman hiukkaspitoisuudet kohosivat. Yhteys havaittiin nimenomaan samana päivänä. Voimakkain yhteys oli potilailla, jotka asuivat 75 metrin säteellä suuresta tiestä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet rajoittuivat viisikymppisiin ja nuorempiin potilaisiin, joiden aivoinfarktit ovat harvinaisempia ja monisyisempiä kuin vanhempien potilaiden. Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on kuitenkin yhdistetty aivoinfarkteihin ja muihin aivohalvauksiin myös iäkkäämmillä potilailla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Aineisto koostui 4 800 aivohalvaustapauksesta vuosilta 2005–2012.

Uutispalvelu Duodecm
(Stroke 2015;46:3348–3353)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/12/3348.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje