Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rasvan laatu määrää tärkeämpää

Rasvan laatu määrää tärkeämpää

Sydänriskejään voi pienentää välttämällä liikaa rasvojen käyttöä, mutta rasvan määrää tärkeämpää olisi kiinnittää huomio rasvan laatuun. Riskit pienentyvät suosimalla terveellisiä monityydyttymättömiä rasvoja ja vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen käyttöä. Varsinkin teollisesti käsitellyt tyydyttyneet rasvat kannattaa sivuuttaa, espanjalaistutkimus osoittaa.

Espanjalaisten tulokset perustuvat 7 000 aikuisen kuusivuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 340 osallistujaa sairastui sydän- ja verisuonitauteihin ja hieman yli 400 osallistujaa menehtyi.

Tutkimuksessa rasvojen kokonaissaantia tärkeämmäksi nousi se, miten paljon ravinnossa oli monityydyttymättömiä ja yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja. Niitä paljon saavien riski sairastua ja menehtyä seurannan aikana oli pienempi kuin niitä vähänlaisesti käyttävien. Moni- ja yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja on etenkin kasvirasvoissa ja kalassa.

Paljon tyydyttyneitä rasvoja tai haitallisia transrasvahappoja käyttävien sydäntautiriski oli puolestaan huomattavasti suurempi kuin niitä vähiten käyttävien. Tyydyttyneiden rasvojen vaihtaminen energiamäärältä vastaavaan määrään moni- tai yksittäistyydyttyneitä rasvoja kuitenkin pienensi sairastumisriskejä.

Tyydyttyneiden rasvojen haitat havaittiin varsinkin osallistujilla, joiden tyydyttyneet rasvat tulivat leipomotuotteista ja teollisesti prosessoiduista elintarvikkeista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.116046)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/11/ajcn.115.116046.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje